Snel leren = leuk leren

Toen mijn kinderen op het VO zaten wisten ze wel wat ze moesten leren, maar de manier hoe was voor hen een zoektocht. Te laat beginnen met het leren voor een toetsperiode, boeken en lange teksten lezen en daarvan te lange samenvattingen maken, zoeken naar de  effectiefste manier van woordjes leren. Als ouder ondersteun je ze zo goed mogelijk, maar wat zou het fijn geweest zijn als er een complete methode zoals “Snel leren = leuk leren” bestaan had.

Motivatie

“Snel leren = leuk leren” begint met motivatie, waar leer je eigenlijk voor, wat zijn je doelen op de lange termijn en welk doel heb je dan op korte termijn. Als ze het doel helder hebben weten ze waarom ze naar school gaan en wat de reden is dat ze al die bergen huiswerk moeten maken, dan worden die bergen voor het gevoel al veel lager. Daar komt de kracht van de groep dan nog bij. Doordat de training in principe in een groep gegeven wordt stimuleren ze elkaar. Soms wordt er voor gekozen om de training individueel te volgen. Bij een individuele training kan ik met de jongere dieper op de eigen leerstof inzoomen. Wat het beste bevalt is een eigen keuze.  Het fijne van de training is dat de kinderen meerdere mogelijkheden aangeboden krijgen en daar de manier uithalen die voor hen het beste werkt, bijvoorbeeld welke geheugentechniek werkt voor mij het beste. Belangrijk in de training is het plannen en het snellezen, wanneer begin je met het leren voor je toetsperiode en als je met snellezen een tekst of een boek gelezen hebt hoe maak je daar d.m.v. een mindmap  een goede samenvatting van. Zo leren ze hun huiswerk op een effectieve manier te doen en ook nog tijd over te houden. Het plezier in leren komt terug.

Het roer om…….

Zelf ben ik aanraking met de training gekomen doordat ik aan een coachopleiding begon. Na 25 jaar als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt te hebben vond ik het tijd om het roer om te gooien.  Ik wilde kinderen en jongeren gaan begeleiden die om wat voor reden ook tegen een (leer)probleem aanlopen en ben mij gaan verdiepen in verschillende concepten en ‘Snel leren = leuk leren’ past daar goed bij. Omdat ik behalve cursussen al jaren geen langere opleiding gevolgd had ben ik zelf de training gaan volgen; ik ervoer daardoor de kracht van de training en ben enthousiast geworden. Een mooie aanvulling van het concept vind ik de “Workshop Snellezen & Mindmappen” voor volwassenen, die bij mij ook gevolgd kan worden. Voor de voorbereiding op het VO bied ik  de training “OP WEG NAAR snel leren = leuk leren” aan, omdat ik weet hoe belangrijk het is dat kinderen goed voorbereid naar het VO gaan. Daar komen onderwerpen in aan de orde zoals hoe gebruik je een agenda en op welke manier plan je die grote brokken huiswerk het effectiefst.  Door het aanbieden van “Snel leren = leuk leren VMBO” is het een totaal concept.

banner_210X210