Kernvisie methode

Beelddenkers worden ze vaak genoemd; kinderen die in beelden en gevoelsmatig denken. Ze hebben een visuele leerstijl. Ons onderwijs is sterk auditief en rationeel ingesteld, een leersysteem dat niet aansluit bij de leervoorkeuren van deze kinderen met als gevolg dat ze leerproblemen ervaren, terwijl het vaak slimme kinderen zijn met een rijke fantasie, enthousiast, creatief. Deze kinderen zijn gevoelig voor sfeer en kunnen perfectionistisch zijn.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Op school gaat men er vanuit dat als je leerstof maar vaak genoeg herhaald dat het vanzelf in het lange termijn geheugen komt. Voor de kinderen met een rechtsgeoriënteerde leerstijl werkt deze methode minder goed. Ze dromen weg bij lange instructie en het steeds maar weer herhalen, waardoor ze als afwezig en afgeleid worden gezien. De schoolprestaties blijven achter bij wat je zou verwachten en deze kinderen worden als ‘probleemgeval’ gezien. Leerkrachten signaleren deze problemen en geven aan dat het kind intelligent genoeg is, maar dat ‘het’ er niet uitkomt. Ondertussen krijgt het kind allerlei belemmerende overtuigingen van ‘ik ben dom’ en ‘ik kan het toch niet’ en ondanks alle inspanningen van ouders en leerkrachten lukt het niet om het kind de leerstof op te laten slaan in het lange termijn geheugen.

Het talent van deze kinderen

Deze kinderen hebben wel een ander talent. Ze kunnen plaatjes maken van woordbeelden en deze actief opslaan in het lange termijn geheugen. Hierna kan het kind het woord ten alle tijden reproduceren. Als het kind de techniek eenmaal beheerst kan het ook toegepast worden op rekenvaardigheden, zoals de tafels,  het automatiseren tot 20 etc.  Ook zijn ze in staat om de foute informatie uit het hoofd te verwijderen. Dit zijn niet alleen woorden en cijfers maar ook gedachten. Als het kind (of volwassene) deze techniek eenmaal beheerst kan het kind dit zelf toepassen en wordt weer verantwoordelijk voor het eigen leerproces. Het zelfvertrouwen groeit en het kind merkt dat het wel kan leren waardoor de motivatie toeneemt. De belemmerende overtuigingen verdwijnen.

Testimonial Kernvisie Methode

“Danielle heeft onze zoon Isa een paar weken begeleid. Dit heeft Isa heel goed gedaan. Door de inzet en betrokkenheid van Danielle heeft Isa wat meer zelfvertrouwen kunnen krijgen. Ook heeft hij binnen drie dagen de tafel van 6 en het alfabet geleerd. Hij was apetrots op zichzelf. Danielle bedankt!”

Ouders van Isa


“Dankzij Daniëlle is onze Robin weer goed in balans gekomen. Eerder liep hij er tegenaan, dat hij tot zijn en onze grote frustratie, cognitief wel dingen begreep, maar ze niet goed kon opslaan & automatiseren. En dat hij sociaal emotioneel niet in de pas liep met de ontwikkelingen van zijn schoolse vaardigheden. Dankzij de coaching van Daniëlle, en het toepassen van de Kernvisiemethode, is Robin veel meer in evenwicht en rustig en “happy”, en gaat hij nu met een gerust hart de overstap maken naar de middelbare school. Dank, Daniëlle!”

Ouders van Robin


“De methode heeft mij goed geholpen met de keersommen in de driehoek, voor de rest was de methode niet zo mijn ding. Ik vond het ook prettig bij jou.

Ik vond het ook fijn bij jou. Je nam de tijd voor Max, er zat geen druk achter. Je praat rustig en vriendelijk. Je hebt je goed ingezet voor mijn zoon die er allemaal niet zo’n zin in had, jammer genoeg!”

Max (14 jr.) en zijn moeder Miranda


1,5 jaar geleden kwamen we in contact met Daniëlle en de Kernvisiemethode. Onze dochter, een vroege leerling, had problemen op school. Zeker tijdens de Corona lockdown periode merkten we dat zij anders dan anders was. Ze bleek een dromerige beelddenker te zijn, die weinig zelfvertrouwen had en moeite had met de uitleg op school zoals de tafels en andere rekensommen. Daniëlle heeft met haar luisterend oor en haar leuke manier van uitleg & bewegend leren, onze dochter meer zelfvertrouwen gegeven, het rekenen geautomatiseerd en een grote voorsprong gegeven op taalgebied. En nog belangrijker, ze komt nu voor zichzelf op! Bedankt Daniëlle!

Ouders van Indy